De Nederlandse mijnenveger Jan van Amstel getorpedeerd

De Nederlandse mijnenveger Jan van Amstel getorpedeerd

De Nederlandse mijnenveger

– De Nederlandse mijnenveger Jan van Amstel was vanuit de haven van Soerabaja op weg naar Australië, onderweg werd zij gespot door een Japanse torpedobootjager en tot zinken gebracht.

De Jan van Amstel was samen met de Eland Dubois vertrokken vanuit de haven van Soerabaja onder het commando van luitenant ter zee II de Greeuw. De twee schepen maakten een tussenstop voor het eiland Gili Radja om de voorraad aan te vullen. Hier werden ze gespot door een Japans verkenningsvliegtuig.

De beide commandanten besloten de Eland Dubois te laten zinken, omdat een ketel niet goed meer functioneerde en er bemanning desertie had gepleegd. Na het zinken van de Eland Dubois gingen ze verder met de Jan van Amstel, waarna ze vrijwel direct onder vuur werden genomen.

De Jan van Amstel zonk en 23 bemanningsleden kwamen om het leven. Enkele overlevenden lagen 43 uur lang in het water voordat ze werden gered door een Japanse torpedobootjager en gevangen werden genomen. Andere overlevenden spoelden enkele dagen later aan op Bali en werden daar gevangen genomen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*