Brand op vrachtschip Grand Camp veroorzaakt dodelijke ramp

Brand op vrachtschip Grand Camp veroorzaakt dodelijke ramp

op vrachtschip Grand Camp veroorzaakt dodelijke ramp

1947 – De Grand Camp gevuld met ammoniumnitraat, ontplofte nadat de brandweer het vuur niet onder controle kreeg. De veroorzaakte een golf van gebeurtenissen waarbij in totaal 581 mensen om het leven kwamen.

De Grand Camp vatte vlam toen het in de haven aangemeerd lag. De brandweer was vrij snel ter plaatse, maar kon het vuur niet direct onder controle krijgen. De vlammen en rook trok veel mensen en het publiek verzamelde zich in de haven.

Na enkele uren, het was inmiddels halverwege de avond, ontplofte het schip, snel gevolgd door een tweede explosie. De explosie veroorzaakte een vloedgolf die een groot deel van het publiek op de kade wegvaagde.

De explosie had ook een ander schip in de brand gezet. De High Flyer was ook gevuld met een explosieve lading en men kreeg het vuur niet onder controle en het lukte ook niet het schip tijdig uit de haven te slepen. Rond één uur ’s nachts explodeerde ook dit schip, vlak nadat de brandweer iedereen gesommeerd had de haven te verlaten.

Het duurde een week voordat alle brandhaarden onder controle waren. Vele lichamen konden niet geborgen worden waardoor het werkelijke dodental waarschijnlijk hoger lag dan 581. Daarnaast raakten ruim 2000 mensen gewond door de verschillende explosies.

De ramp ging de boeken in als de Texas City Disaster.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*