Spaceshuttle Columbia in een baan om de aarde gebracht

Spaceshuttle Columbia in een baan om de aarde gebracht

Spaceshuttle in een baan om de aarde gebracht

1981 – Spaceshuttle Columbia werd vanaf het Kennedy Space Center bij Cape Canaveral gelanceerd. Het was de eerste vlucht van het ruimtevaartuig waarvan de bouw zes jaar ervoor gestart was.

John Young, een astronaut die ervaring had met de Gemini en de Apollo en op de maan geweest was, leidde de eerste vlucht van de Columbia. Robert Crippen, zonder ervaring in de ruimtevaart, bestuurde de spaceshuttle.

De Spaceshuttle kwam op 25 maart 1979 aan bij het Kennedy Space Center, waarna de voorbereidingen voor de vlucht begonnen. Tijdens één van de testen ter voorbereidingen van de lancering op 19 maart 1981, kwamen twee medewerkers om het leven toen er stikstof vrijkwam.

Het bijzondere aan de spaceshuttle was, dat het vaker gebruikt kon gaan worden voor ruimtemissies. De datum van de eerste lancering werd zorgvuldig geselecteerd, omdat het namelijk exact 20 jaar na de succesvolle van Yuri Gagarin was. De Columbia kwam in een baan om de aarde terecht en vloog 36 keer rond de aarde om vervolgens twee dagen later weer veilig in op Edwards Air Force Base in Californië te landen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*