Zelfverbranding van Jan Palach

Zelfverbranding van Jan Palach

Zelfverbranding van Jan Palach

1969 – De 21-jarige geschiedenisstudent Jan Palach stak zichzelf op het Wenceslasplein in Praag in brand. Hij deed dit uit protest tegen het communisme dat heerste in Tsjechoslowakije.

Vlak voor zijn daad had hij brieven geschreven aan onder andere de regering en de pers, waarin hij de opheffing van de censuur eiste en een verspreidingsverbod voor het Russische blad Zpravy. Ook schreef hij het volgende: "Mij viel het lot de eer te beurt de eerste fakkel te zijn, als binnen vijf dagen niet aan onze eisen tegemoet is gekomen, dat wil zeggen voor 21 januari 1969, en als het volk ons niet voldoende steunt (door een staking van onbepaalde duur), dan zullen nieuwe fakkels ontbranden."

Nadat hij de brieven geschreven had, begaf hij zich met een emmer benzine naar het Wenceslasplein en stak zichzelf in brand. Hij was voor 85% verbrand en dacht het te overleven, maar drie dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

Zijn doel was om het volk bewust te laten worden van de situatie van het land. Vele mensen bezochten zijn graf maar dit werd uiteindelijk onmogelijk gemaakt door de regering. In oktober 1990 werd de urn gevuld met zijn as naar Praag gebracht waarna op het Wenceslasplein een herdenkingsplaat opgericht werd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*