Zelfverbranding Mohammed Bouazizi

Mohamed Bouazizi

Mohamed Bouazizi

2010 – De Tunesische straathandelaar stak zichzelf in brand, nadat zijn handelswaar in beslag was genomen en de daaropvolgende vernederingen door een agent die hij had ondergaan.

Mohammed Bouazizi had al veelvuldig met politie te maken gehad. Hij werd regelmatig door hen gedwarsboomd. Doordat Bouazizi geen werk kon vinden, ging hij groente en fruit verkopen, waarvoor hij echter geen vergunning had. Hij werd zelfs eens mishandeld door agenten, maar een klacht leverde niets op.

De 26-jarige Bouazizi besloot zichzelf voor het gemeentehuis van zijn woonplaats Sidi Bouzid, te overgieten met terpentine en zich vervolgens in brand te steken. Omstanders probeerden hem te redden, hij belandde in het ziekenhuis, waar hij drie weken later overleed.

Zijn zelfverbranding bleek het begin van een revolutie. Beelden van en berichten over Bouazizi werden via sociale media snel verspreid, waarna het hele land zich tegen president Ben Ali keerde. Uiteindelijk vluchtte president Ben Ali het land uit op 14 januari 2011.  De zelfverbranding werd het begin van de Jasmijnrevolutie, die eindigde toen President Ben Ali vluchtte.

Vanaf dat moment werd Mohammed Bouazizi gezien als de nieuwe held van Tunesië.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*