Zelfmoord van Braziliaanse president Getulio Vargas

1954 – Een dag nadat de Brazilaanse president Getulio Vargas had aangekondigd dat hij zich in november van hetzelfde jaar zou terugtrekken als president, pleegde hij zelfmoord.

De op 19 april 1883 geboren Getulio Vargas was in 1950 begonnen aan zijn tweede termijn als president van het Zuid-Amerikaanse land. Tijdens zijn eerste termijn was hij afgezet. Toch had hij een grote aanhang, waardoor hij opnieuw aan de macht kon komen in Brazilië.

Aan het begin van zijn tweede termijn had Getulio Vargas een plan samengesteld om de Braziliaanse economie te verbeteren, maar dit plan werd door vele partijen bekritiseerd. Getulio Vargas wilde de inkomsten van de armen omhoog helpen en buitenlandse bedrijven aantrekken om in het land te investeren. Nadat een oppositiepartij werd samengesteld tegen de president, besloot het leger zijn aftreden te eisen.

De president weigerde aanvankelijk, maar toen de druk toenam gaf hij op 23 augustus aan nog 90 dagen te blijven zitten en vervolgens af te treden. De volgende ochtend werd Getulio Vargas dood aangetroffen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*