Willem Drees overleden

– De oud-- van vier kabinetten overleed op 101-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was van grote betekenis voor en de Nederlandse sociaaldemocratie.

Willem Drees werd op 5 juli 1886 in Amsterdam geboren. Zijn vader overleed toen Drees nog erg jong was. Op 18-jarig leeftijd werd Drees lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, die in 1946 overging in de Partij van de Arbeid.

Na jarenlang verschillende functies binnen de SDAP te hebben uitgeoefend, werd hij op 7 augustus 1948 minister-president. Hij stond aan de basis van de sociale wetgeving en werd gezien als de vader van de verzorgingsstaat.

Gedurende zijn minister-presidentschap, dat duurde tot 1958, zorgde hij tevens voor de dekolonisatie van Indonesië en de wederopbouw van Nederland. Hierdoor werd Drees vreselijk populair en werd beschouwd als de belangrijkste naoorlogse politicus.

In 1971 zegde Drees zijn lidmaatschap van de PVDA op, onder meer door de te linkse instelling van de partij. Drees leefde zijn leven sober en pragmatisch. In Den Haag werd na zijn dood een monument geplaatst.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*