Voormalig president Soeharto overleden

Voormalig president Soeharto overleden

Voormalig president Soeharto overleden

– De voormalige president van Indonesië overleed in Jakarta op 86-jarige leeftijd. Tussen 1967 en 1998 was Soeharto (of Suharto) de Indonesische president.

Soeharta werd geboren op 8 juni 1921. Zijn ouders waren arme boeren en nadat ze uit elkaar gingen bracht Soeharta zijn jeugd door op verschillende adressen. Soeharto werd vervolgens via de Nederlandse militaire academnie sergeant bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Soeharto leider van zijn bataljon.

In 1965 was er sprake van een mogelijke staatsgreep waarna een groot deel van de legertop om het leven gebracht werd. Soeharto ontkwam, waarna hij de feitelijke macht in het land overnam. Per 12 maart 1967 nam Soeharto de rol van president over van Soekarno.

In de daaropvolgende jaren werd Soeharto telkens herkozen als president. Tijdens zijn laatste termijn trok SOeharto zich terug uit de politiek en werd opgevolgd door Bacharuddin Jusuf Habibie.

Soeharto was getrouwd met Siti Hartina en werd de vader van zes kinderen. Zijn gezondheid ging na een ziekenhuisopname op 4 mei 2006 snel achteruit. Begin januari 2008 werd Soeharto opnieuw opgenomen in het ziekenhuis en was sinds 11 januari buiten bewustzijn. De problemen met zijn nieren en vocht in de longen werden Soeharto uiteindelijk fataal.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*