Vladimir Lenin overleden

1924 – Na meerdere beroertes te hebben gehad, overleed Vladimir Lenin uiteindelijk aan de gevolgen van verlamming aan de ademhalingsorganen. Zijn lichaam werd gebalsemd en op het Rode Plein in Moskou tentoongesteld.

Lenin werd op 22 april 1870 geboren in Simbirsk. Mede door de terechtstelling van zijn broer, die in verband werd gebracht met de aanslag op Alexander III, besloot hij nadat hij zijn studie rechten afgerond had om het Marxisme te verspreiden. Hij was medeoprichter van de Unie voor de Strijd voor de Bevrijding van de Arbeiders. Hij werd in 1897 gearresteerd en leefde Hij drie jaar in ballingschap in Siberië .

Vladimir Lenin vertrok vervolgens richting Europa, waar hij in totaal zeventien jaar woonde. Samen met zijn vrouw Nadezjda Kroepskaja woonde hij onder andere in Engeland en Zwitserland. De aanhangers van Lenin bleven echter al die tijd actief en toen Lenin in 1917 terugkeerde naar , leidde hij de Oktoberrevolutie en kon hij na het afzetten van de tsaar de macht overnemen.

Rusland kwam in een burgeroorlog terecht, waarin Lenin liet zien dat hij meedogenloos was. Elke vorm van oppositie sloeg hij met geweld neer en vele Russen kwamen om door hongersnood. Op 30 augustus 1918 overleefde hij een aanslag op zijn leven.

Hij raakte wel zwaar gewond en zijn gezondheid werd sindsdien alleen maar minder. Op 30 december 1922 stichtte Lenin de Sovjet-Unie. Op dat moment had hij al een beroerte gehad, waar hij nooit meer van herstelde.

Na de dood nam Vladimir Lenin nam Jozef Stalin het roer over in de Sovjet-Unie.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*