Val van de Berlijnse Muur

Val van de Berlijnse Muur

Val van de

1989 – Na 28 jaar werden Oost- en West na 28 jaar weer met elkaar herenigd. Sinds 1961 vormde de Berlijnse muur een scheiding tussen Oost- en West Berlijn en daarmee ook tussen Oost- en West .

De Berlijnse muur werd gebouwd vanaf 13 augustus 1961 en was bedoeld om mensen die wilden vluchten van Oost- naar West Duitsland tegen te houden. De muur kreeg een lengte van in totaal 155 kilometer en bestond voornamelijk uit gewapend beton met daar bovenop prikkeldraad. De gemiddelde hoogte van de Berlijnse muur bedroeg 3,6 meter.

Günter Schabowski, partijleider in de DDR, hield aan het begin van de avond een persconferentie, waarin hij vertelde dat er was besloten dat alle DDR-burgers de grens weer over mochten. Als antwoord op de vraag wanneer dit besluit in werking zou gaan treden, antwoordde Schabowski, vanaf nu!

Voor velen was het nog onduidelijk wat dit betekende, maar enkele uren na de toespraak bleek duidelijk dat de grens open was en ging men massaal de straat op. Ook begon het Duitse volk direct met het afbreken van de muur die hen zo lang beperkt had.

De val van de Muur bereidde de weg voor een hereniging van Oost- met West-Duitsland voor en betekende het definitieve einde van de Koude Oorlog.

De Berlijnse Muur – Ton Vingerhoets vertelt het hele verhaal achter de Muur.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*