Turkse invasie op Cyprus

Turkse invasie op Cyprus

Turkse op

1974 – Vijf dagen na de staatsgreep door Grieks-Cypriotische soldaten landden Turkse soldaten op Cyprus. De Turken waren bang dat de nieuwe macht op het eiland aansluiting zou zoeken bij .

Toen Cyprus in 1960 onafhankelijk van Engeland werd, hadden de Grieken en Turken afspraken gemaakt over de verdeling van de macht. President III was nationalistisch ingesteld, terwijl er een sterke beweging bestond die voor aansluiting bij Griekenland was.

Op 15 juli 1974 werd Makarios bij een staatsgreep verdreven en nam Nicos Sampson de macht over. Ondanks dat Makarios drie dagen na de staatsgreep terugkeerde en er hevige rellen op het eiland waren ontstaan, wilde de Turken voorkomen dat Cyprus aansluiting zou zoeken bij Griekenland.

Turkse soldaten trokken snel door naar de hoofdstad Nicosia, terwijl de Grieken toekeken hoe hun deel van Cyprus opeisten. De Turken zetten hun offensief door wisten in het noorden ongeveer 1/3 van het eiland te veroveren.

Er werden besprekingen gestart tussen Griekenland en Turkije. Deze leidden op 16 augustus 1974 tot een wapenstilstand. Turkije hield echter de macht over het noordelijke deel van Cyprus.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*