Seretse Khama overleden aan maagkanker

Seretse Khama overleden aan maagkanker

Seretse Khama overleden aan maagkanker

– De eerste president van stierf op 59-jarige leeftijd aan maagkanker. Met zijn multi-etnische beleid werd hij gezien als een voorganger van Nelson Mandela.

Seretse Khama werd geboren in Serowe op 1 juli 1921. Hij was de kleinzoon van het beroemde stamhoofd Khama III van de Bangwato stam. Khama trouwde met de Britse Ruth Williams en stootte hierdoor op hevig verzet binnen de stam. Hij trouwde namelijk zonder de traditionele Bangwato-gebruiken.

Niet alleen binnen zijn stam riep zijn huwelijk veel weerstand op, ook bij de apartheidsregering in Zuid-Afrika. Zij dreigden hierom de handel met moederland Groot-Brittannië stop te zetten. De Britten haalden Khama hierom onder valse voorwendselen naar Londen, waar hij vijf jaar onder huisarrest werd gesteld.

In 1962 richtte Khama de Botswana Democratic Party op en werd hiermee de grootste partij. In 1966 werd Botswana onafhankelijk van Groot-Brittannië, waarna Khama president werd. Hij streed voor de samenwerking tussen blanken en gekleurden en maakte van Botswana een echte democratie.

In 1980 werd er maagkanker geconstateerd. Slechts enkele maanden later overleed hij in Gaborone.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*