Saleh draagt macht over in Jemen

Saleh draagt macht over in Jemen

draagt macht over in

– De president van Jemen tekende in het Saudi-Arabische Riad de overeenkomst dat hem verplichtte afstand te doen van de macht in zijn land. Sinds begin 2011 waren ook in Jemen protesten aan de gang tegen de regering.

Saleh was al sinds 1990 aan de macht in Jemen. Sinds geruime tijd waren er al opstanden in het land, maar door de opstanden in onder meer Tunesië en Egypte zwollen ook de opstanden in Jemen aan. Saleh wilde niet per direct aftand doen van de macht, maar hij gaf begin februari aan zich niet meer verkiesbaar te willen stellen.

Dit bleek niet voldoende en de protesten werden heviger en bloediger. Bijna dagelijks kwamen er demonstranten om het leven en op 18 maart vielen er maar liefst 42 doden op één dag door het geweld van de ordetroepen. Saleh verbood de demonstranten om zich nog te wapenen en zette de regering af. Hij bleef echter zelf zitten. Onderhandelingen geïnitieerd door de buurlanden liepen op niets uit.

Op 3 juni overleefde president Saleh een aanslag, waarna hij een aantal maanden revalideerde in Saudi-Arabië. Het werd even rustig in Jemen, maar na zijn terugkeer werd het geweld weer erger, met dagelijks tientallen doden tot gevolg.

Uiteindelijk zag Saleh geen uitweg meer en tekende de machtsoverdracht, in ruil voor immuniteit. De overdracht van de macht betekende een nieuwe overwinning voor het volk in de . Het einde van politieke problemen in Jemen was het echter nog niet.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*