President van de Filipijnen Emilio Aguinaldo afgetreden

– De eerste president van de Filipijnen, Emilio Aguinaldo, die tijdens de Filipijns-Amerikaanse oorlog de macht had werd in een hinderlaag gelokt en gevangen genomen. Hierdoor kwam er een einde aan zijn presidentschap.

Emilio Aguinaldo sloot zich in 1895 aan bij de Katipunan beweging, dit was een ondergrondse organisatie die zich tegen de Spaanse bezetting verzette. Deze organisatie werd geleid door Andrés Bonifacio. Aguinaldo maakte snel carrière binnen de organisatie, binnen een aantal maanden was hij van tweede luitenant naar generaal gepromoveerd.

In 1897 liet generaal Aguinaldo de leider Bonifacio executeren nadat deze de macht op de Filippijnen wilde overnemen. Op 1 januari 1899 werd Aguinaldo de eerste president van de Filippijnen, dit mede met hulp van de Amerikanen. Doordat een Filippino werd doodgeschoten kwam Aguinaldo in opstand tegen de Amerikanen. Dit leidde tot de Filippijnse -Amerikaanse oorlog.

Uiteindelijk moest hij in datzelfde jaar vluchten en nog geen twee jaar later werd hij in de val gelokt door de Amerikanen en werd hij gedwongen om af te treden. Hiermee kwam er direct een einde aan de eerste Republiek der Filippijnen en aan de Filippijnse -Amerikaanse oorlog.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*