President Park Chung Hee doodgeschoten

1979 – De Zuid-koreanse president Park Chung Hee werd in Seoul doodgeschoten. De moordenaar was , een oude vriend en directeur van het Koreaanse Centrale Agentschap van de Intelligentie.

Park Chung Hee was sinds 1961 aan het roer in Zuid-. Hij was de grondlegger van een modern Zuid- en men beschouwde hem als de grootste leider van het land ooit. Park Chung Hee stond echter ook bekend als een dictator die met harde hand regeerde.

Hij kwam, na een staatsgreep, op 16 mei 1961 aan de macht in het land. Op dat moment was het in Zuid-Korea een politieke chaos en de bevolking steunde Park Chung Hee. Om een nieuwe staatsgreep te voorkomen richtte Park Chung Hee het Koreaanse Centrale Agentschap van Intelligentie, een binnenlandse veiligheidsdienst, op (KCIA).

Park Chung Hee won in 1967 en 1971 op discutable manier de verkiezingen. Hij liet bijvoorbeeld zijn tegenstanders ontvoeren. In 1972 introduceerde hij een nieuwe grondwet, die hem nog meer macht gaf. De KCIA kwam ook onder vuur te liggen, waarna de directeur besloot zijn oude vriend te vermoorden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*