Politicus Henk Vonhoff overleden

– De Nederlandse VVD’er Henk Vonhoff, die al lid was van deze partij sinds de oprichting in 1948, overleed in Hilversum na een kort ziekbed op 79-jarige leeftijd.

Hendrik Johan Lubert Vonhoff werd geboren in Amsterdam op 22 juni 1931. Hij raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in geschiedenis en werd na de HBS geschiedenisleraar. In de oorlog raakte hij sterk betrokken bij het lot van ondervoede kinderen en dit leidde hem ertoe lid te worden van de Partij van de Vrijheid.

Deze partij groeide later uit tot de VVD en voor deze partij kwam Henk Vonhoff in 1967 in de Tweede Kamer terecht. Zijn politieke carrière ging voort als staatssecretaris van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk van 1971 tot 1974, burgemeester van Utrecht van 1974 tot 1980 en van de koningin van 1980 tot 1996.

Om de komst van het PTT-hoofdkantoor in Groningen door te laten gaan, bleef Henk Vonhoff commissaris van de koningin in Groningen en weigerde hij een ministerspost van Defensie in het tweede kabinet Lubbers.

Tijdens een vakantie in Denemarken werd Henk Vonhoff getroffen door een gescheurde aorta, maar herstelde. Elf jaar later werd een kort ziekbed hem toch fataal.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*