Patrice Lumumba vermoord

Patrice Lumumba vermoord

Patrice Lumumba vermoord

– De op 1 december 1960 gearresteerde Patrice Lumumba werd samen met zijn medegevangenen Maurice Mpolo en Joseph Okito mishandeld en vermoord door politiemensen.

Nadat Lumumba gearresteerd was door aanhangers van Mobutu werd hij naar Port Francqui gebracht en geboeid naar Leopoldstad gevlogen. De Sovjet-Unie beschuldigden VN generaal Hammarskjöld en het westen van de aanhouding en eiste onmiddellijke vrijlating.

Meer dan een jaar na zijn aanhouding werd Lumumba overgeplaatst naar een voor hem veiligere gevangenis. De gevangenis lag echter in Jadotstad, waar al zijn vijanden zaten. Ondanks vele protesten van de buitenwereld om een eerlijk proces werd Lumumba samen met Mpolo en Okito geëxecuteerd.

De lichamen van de drie mannen zouden in vaten met zwavelzuur zijn opgelost en daarom nooit meer teruggevonden. Na onderzoek bleek dat de CIA de tegenstanders van Lumumba had gesteund met geld, wapens en militaire training. De vraag bleef altijd bestaan of de moord ook in opdracht van de CIA was gepleegd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. draps Georges zegt:

    Was de moord op Lumumba, Louis Rwagasore en Lahaut dan niet in opdracht van Boudewijn? Of op zijn minst met zijn medeweten of ben ik hier volledig verkeerd in?

Laat wat van je horen

*