Mubarak afgetreden

Hosni Mubarak

Mubarak afgetreden

– De Egyptische president besloot onder druk van het volk zich terug te trekken als president . Mubarak was sinds 1981 aan de macht in .

Na de moord op Sadat op 6 oktober 1981 werd Mubarak president. Bij de vier herverkiezingen in zijn 30 jaar als machthebber, had de dictator alleen in 2005 tegenstanders die zichzelf kandidaat hadden gesteld.

Na de protesten in Tunesië, waar uiteindelijk president Ben Ali vluchtte, vonden er in Egypte ook protesten plaats tegen de president. Op het Tahirplein in Cairo werd 18 dagen onophoudelijk geroepen om het aftreden van president Mubarak.

Mubarak kondigde eerder al aan dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen, maar dit was niet voldoende. Uiteindelijk zwichtte de president, die eerder nog met geweld had geprobeerd de protesten neer te slaan, onder de druk en droeg hij de macht over aan het leger. Na de aankondiging van het aftreden van Mubarak barstte er een groot feest los in Egypte.

Mubarak, die ernstig ziek was, werd naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij het doden van 300 protestanten  vervolgd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*