Moshe Dayan overleden

Moshe Dayan overleden

Moshe Dayan

– De Israelische held van de zesdaagse oorlog overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Dayan leed ook al langere tijd aan kanker.

Als je vrede wilt, moet je niet met je vrienden praten, maar met je vijanden is de bekendste uitspraak van de op 20 mei 1915 geboren Moshe Dayan. Dayan vocht na twee jaar gevangenschap mee met het Britse leger in Libanon. In deze periode raakte hij gewond aan zijn linkeroog. Het zwarte ooglapje dat zijn verwondingen bedekte werd zijn handelsmerk.

Na het uitroepen van de Israëlische staat speelde Dayan een prominente rol als commandant. Hij was nauw betrokken bij onderhandelingen met Jordanië en hij leidde de Suez-campagne in oktober 1956. In 1957 begon Moshe met zijn politieke carrière.

Als van defensie kreeg hij een groot aanzien in direct na de zesdaagse oorlog. Dit aanzien brokkelde echter in de jaren erna weer af en kort na de Jim Kippoer oorlog stapte hij op als minister.

Moshe Dayan had in zijn laatste jaren te maken met kanker. Hij verkeerde al in een terminaal stadium, toen hij overleed aan een hartaanval.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*