Marga Klompe verkozen tot eerste vrouwelijke minister van Nederland

Marga Klompe verkozen tot eerste vrouwelijke minister van Nederland

Marga Klompe verkozen tot eerste vrouwelijke van

1956 – Marga Klompé werd de eerste vrouwelijk minister van Nederland. Sinds 1948 was ze als lid van de KVP al aanwezig in de Tweede Kamer. Klompé werd minister van Maatschappelijk Werk.

De 46-jarige Klompé, het politieke zwaargewicht binnen de KVP volgde hiermee van Thiel op als minister van Maatschappelijk Werk. Ze stond bekend als een vrouw die zeer gedecideerd haar taken als Tweede Kamerlid uitvoerde.

Marga Klompé had aanvankelijk geen politiek ambities. Ze studeerde af in de scheikunde en ging hierin les geven. In 1941 promoveerde ze zelfs binnen dit vakgebied en een jaar later behaalde ze haar doctoraal in de natuurkunde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette ze zich in voor het verzet als koerier en kwam ze in aanraking met de politiek. Na de oorlog hielp ze fanatiek mee met de wederopbouw en meldde ze aan bij de Katholieke Volkspartij. Daarnaast richtte ze het Roomsch Katholieke Vrouwendispuut op.

Op 12 augustus 1948 kwam ze namens de KVP terecht in de Tweede Kamer. Haar kennis, doorzettingsvermogen en slagvaardigheid zorgde ervoor dat ze al snel zeer gerespecteerd was onder haar collega’s en de Nederlandse bevolking.

Haar harde werken werd acht jaar later beloond met een positie als minister.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*