Malcolm X vermoord

– De Amerikaanse Malcolm X werd op tijdens een speech in New York doodgeschoten. De 3 daders bleken tot de Zwarte Moslimbeweging te behoren.

Malcolm X werd geboren op 19 mei 1925 in Omaha en werd Malcolm Little genoemd. Op 6-jarige leeftijd werd de vader van Malcolm vermoord, waarschijnlijk door de Ku Klux Klan. Doordat zijn moeder een zenuwinzinking kreeg moest hij naar een tehuis.

 

Na enkele jaren in tehuizen kwam hij op het criminele pad en kwam in de gevangenis terecht, waar hij intersse kreeg in de Zwarte -beweging. Na zijn vrijlating in 1952 werd hij lid van de Nation of Islam en nam de naam Malcolm X aan.

Malcolm hield voor de Nation of Islam spreekbeurten door de gehele . In tegenstelling tot andere zwarte leiders, pleitte Malcolm X voor geweld bij zelfverdediging. Na de moord op president Kennedy in 1963 richt Malcolm een eigen beweging op; Organization of Afro-American Unity.

Doordat Malcolm X in 1964 een bezoek brengt aan Mekka verandert hij van mening dat blanken ten allen tijde fout zijn en verandert zijn naam in El-Hajj Malik El-Schabazz waarop de Zwarte Moslim beweging zeer kwaad wordt en hem laat vermoorden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*