Kenule Beeson Saro-Wiwa opgehangen door Nigeriaanse regering

Kenule Beeson Saro-Wiwa opgehangen door Nigeriaanse regering

Kenule Beeson Saro-Wiwa opgehangen door Nigeriaanse regering

1995 – De ter dood veroordeling van de milieu-activist Ken Saro-Wiwa zorgde voor grote internationale verontwaardiging. Hij was zonder echt proces beschuldigd voor het oproepen tot moord.

Ken Saro-Wiwa werd geboren op 10 oktober 1941 en groeide uit tot een succesvol zakenman, romanschrijver en televisieproducer. Hij was lid van de Ogoni, een etnische minderheid in , waarvan het oorspronkelijke land gebruikt wordt voor oliewinning.

Saro-Wiwa stichtte in 1990 de organisatie MOSOP, waarmee hij een geweldloze campagne voerde tegen de schade die aan het milieu veroorzaakt werd door de activiteiten van grote oliemaatschappijen.

Twee jaar later werd Saro-Wiwa al zonder proces enkele maanden door de Nigeriaanse overheid opgesloten. In 1993 wist Saro-Wiwa met massale vreedzame protestmarsen, waaraan 300.000 Ogoni deelnamen, er voor te zorgen dat Shell stopte met zijn activiteiten in die regio.

Hierna werd Saro-Wiwa opnieuw gearresteerd en beschuldigd van het oproepen tot moord. Hij ontkende, maar werd schuldig bevonden en tot dood veroordeeld. De ophanging zorgde voor onmiddellijke schorsing van Nigeria als lid van het Gemenebest van Naties.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*