Julien Lahaut vermoord

– De reden van de moord op de linkse Belgische Julien Lahaut was vermoedelijk de uitspraak “Vive la republique”, die geroepen werd tijdens de beëdiging van prins Boudewijn een week eerder.

Lahaut stond bekend om zijn anti-koninklijke houding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging hij als vrijwilliger naar Rusland, waar hij bekend raakte met het communisme. Vanaf 1932 was hij gezeteld in het Belgische parlement, waarin hij uitkwam voor de Belgische Kommunistische Partij.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Lahaut in een concentratiekamp terecht. Zelfs hier predikte hij overtuigend zijn gedachtegoed aan zijn medelotgenoten. Uiteindelijk overleefde Lahaut de Duitse concentratiekampen.

Tijdens de beëdiging van Boudewijn werd er in het parlement "Vive la république" geroepen. Men dacht dat het Lahaut was die de uitspraak deed. Een week later werd Lahaut thuis doodgeschoten, terwijl later bleek dat het waarschijnlijk niet Lahaut was geweest die de uitspraak deed.

De daders van de belangrijkste politieke moord in de twintigste eeuw in België werden nooit gepakt. Vermoed werd dat extreem-rechtse royalisten of anticommunisten achter de aanslag zaten.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*