Jozef Stalin overleden

Jozef Stalin overleden

Jozef Stalin overleden

1953 – De Russische dictator Jozef Stalin overleed onder onduidelijke omstandigheden. De officiële verklaring gaf aan dat Stalin door een hersenbloeding om het leven was gekomen.

Stalin werd op 18 december 1878 geboren als Iosif Dzjoegasjvili. Hij kwam uit een arm gezin, maar kon toch in 1889 naar school. Hier kwam hij vaak niet opdagen en werd geschorst. Vervolgens begon hij aan een priesteropleiding.

De man van staal sloot zich aan bij de groepering van Lenin. Stalin vocht tijdens de Russische burgeroorlog, maar werd door Lenin teruggehaald naar Moskou. Na de dood van Lenin in 1924, lukte het Stalin om aan de macht te komen. Hij werd in 1928 president van de Sovjetunie, wat hij tot zijn dood zou blijven.

Tijdens zijn regeerperiode liet Stalin al zijn tegenstanders oppakken en soms executeren. De Grote Zuivering duurde van 1934 tot 1938. De Russen wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog onder ander Finland te veroveren en de Duitse aanval af te slaan en Berlijn te veroveren. Hierbij kwamen vele Russische soldaten om het leven. Na de oorlog werden onder andere de Joden nog steeds vervolgd en liet Stalin een atoombom testen.

De dood van Stalin bleef vrij onduidelijk. De ene theorie wees erop dat hij werd vergiftigd, de andere theorie sprak van een hersenbloeding. Josef Stalin werd bijgezet in het Mausoleum in het Kremlin, naast zijn voorganger Lenin.

Josef Stalin wordt gezien als één van de ergste dictators van de afgelopen eeuw.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*