Jeanne d’Arc heilig verklaard

Jeanne d'Arc heilig verklaard

Jeanne d

– De nationale heldin van Frankrijk, bijgenaamd de maagd van Orléans, werd door de Rooms-Katholieke kerk heilig verklaard. In 1909 had de kerk haar al zalig verklaard.

De op 30 mei 1431 overleden Jeanne d’Arc hielp Frankrijk aan de overwinning tegen de Engelsen in Orléans. De diepgelovige Jeanne verkleedde zich als man en liet zich leiden door de stemmen die ze hoorde van onder meer aartsengel Michael en God. Deze overwinning gaven de Fransen nieuwe hoop om de Engelsen te verslaan. Jeanne d’Arc overtuigde de opvolger van de overleden Karel VI zich te laten kronen als koning en hielp mee in de strijd om Reims te veroveren, waar de nieuwe koning zich kon laten kronen.

De Engelsen probeerden Jeanne d’ Arc te berechten en beschuldigden haar van onder meer het weglopen van huis, ondermijning van het kerkelijke gezag en het dragen van mannenkleren. Ze werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar dit werd uiteindelijk omgezet tot de brandstapel.

In 1450 werd het proces herzien en in 1456 nietig verklaard door Calixtus. Pius X verklaarde haar zalig in 1909, waarna Benedictus XV Jeanne d’Arc heilig verklaarde. In Frankrijk is de sterfdatum van de nationale heldin een feestdag.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*