Ho Chi Minh overleden

– De leider van Noord-, Ho Chi Minh, overleed op 79-jarige leeftijd in zijn huis in Hanoi. Zijn gebalsemde lichaam werd geplaatst in een mausoleum op het Ba Dinhplein in Hanoi.

De op 19 mei 1890 geboren Ho Chi Minh woonde tussen 1915 en 1923 in Europa. In deze periode trachtte hij tevergeefs de Franse regering te bewegen tot de onafhankelijkheid van Vietnam en de andere landen die onder de Unie van Indochina vielen.

Na vele omzwervingen, keerde Ho in 1941 weer terug naar Vietnam. Hij leidde de Vietminh in de oorlog tegen de Japanners en vervolgens tegen de Fransen, die de op 1945 uitgeroepen Democratische Republiek van Vietnam slechts deels erkenden. Na de slag bij Dien Bien Phu werd de strijd tegen de Fransen in het voordeel van Vietnam beslist.

Ho Chi Minh werd de president van Noord-Vietnam, maar hij behield zijn droom van één Vietnam. Hij richtte zijn aandacht op het opbouwen van Noord-Vietnam, maar de Vietcong infiltreerde steeds meer in Zuid-Vietnam, waarna de Vietnamoorlog volgde.

Ho Chi Minh maakte het einde van de oorlog niet meer mee. Ho Chi Minh overleed op de nationale feestdag ter ere van de oprichting van de Democratisch Republiek van Vietnam, waarna men besloot dit bijna 48 uur stil te houden.  Na de val van Saigon werd de hoofdstad van Zuid-Vietnam omgedoopt tot Ho Chi Minh City.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*