Hans Janmaat overleden

2002 – De voormalig fractievoorzitter van de Centrumpartij en de Centrum Democraten overleed op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag. De extreem-rechtse Janmaat was 12 jaar lid van de .

Hans Janmaat werd op 3 november 1934 geboren. Voordat hij politicologie ging studeren werkte hij als financieel adviseur voor een meubelfabriek. Vanaf 1972 was hij lid van de politieke partij KVP, waarna hij zich in 1979 aansloot bij de partij van Willem Drees, DS’70. Een jaar later vertrok Janmaat naar de Centrumpartij, waar hij in 1981 fractievoorzitter van werd.

Hans Janmaat was vanaf 1982 lid van de Tweede Kamer. Zijn rechtse visie ging dwars tegen de andere politici in. Janmaat had vooral een duidelijke mening over het vreemdelingenbeleid in . Wanneer hij aan het woord was, gebeurde het meer dan eens dat andere kamerleden de vergaderzaal verlieten. Uiteindelijk werd hij geroyeerd door zijn partijleden.

In eerste instantie ging Janmaat door als een eenmanspartij, maar vanaf 1986, het jaar waarin hij zonder kleerscheuren aan een aanslag wist te ontkomen, werd hij lid van de Centrum Democraten. Tussen 1989 en 1998 was hij fractievoorzitter en lid van de Tweede Kamer voor deze partij.

De laatste jaren van zijn leven probeerde Janmaat veroordelingen wegens discriminatie aan te vechten. Hans Janmaat overleed echter voordat de uitspraken in deze rechtzaken gedaan werden. Zijn overlijden werd slechts kort herdacht in de Tweede Kamer.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*