Gewelddadige staatsgreep in Liberia

Gewelddadige staatsgreep in Liberia

Gewelddadige staatsgreep in

– Onder leiding van sergeant Samuel Doe pleegden militairen in Liberia een staatsgreep. President William Tolbert Jr. werd dagenlang gemarteld en uiteindelijk om het leven gebracht.

Liberia stond bekend als de eerste republiek van Afrika. Al sinds 1847 hadden de afstammelingen van de bevrijde Amerikaanse slaven de macht in het land. Pas sinds 1960 kregen ook de oorspronkelijke bewoners van het land meer macht. Op 23 juli 1971 volgde Tolbert Jr. de overleden president Tubman op.

Hij kende zichzelf toen meer privileges toe, maar ging ook verder met het emanciperen van het land, zoals zijn voorganger ook deed. In 1973 ontdekte William Tolbert Jr. dat er een complot tegen hem gesmeed was en liet hij de minister van defensie arresteren. In 1976 werd hij als enige presidentskandidaat herkozen.

De onvrede onder de bevolking leidde tot de gewelddadige staatsgreep onder leiding van Samuel Doe. De president en zijn 27 medewerkers werden gevangen genomen, gemarteld en uiteindelijk geëxecuteerd.

Na de staatsgreep stortte de economie in Liberia volledig in en in het land ontstonden steeds meer gewelddadigheden. Dit leidde in 1989 tot de Liberiaanse burgeroorlog.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*