Gewelddadige staatsgreep in Chili

Gewelddadige staatsgreep in Chili

Gewelddadige staatsgreep in

1973 – Op een gewelddadige manier werd er een einde gemaakt aan een van de oudste democratieën van Zuid Amerika. Generaal Augusto Pinochet leidde de coup. President Allende schiet hierna zichzelf door het hoofd.

Allende had in drie jaar tijd Chili uit een economische slop gehaald en wilde het land ten koste van de rijkere mensen welvarender maken. De rechtse partijen in Chili en Amerika boycotten het regime, maar in 1973 won hij opnieuw de verkiezingen.

Hierop volgde een goed voorbereide staatsgreep, die mede door Amerika werd gesteund. Het paleis van president Allende werd gebombardeerd door straaljagers en tanks rukten op richting de president. Hij maakte echter liever een einde aan zijn leven dan in de handen te vallen van Pinochet.

Onder leiding van Pinochet ging het economisch nog steeds goed. Chili werd een onafhankelijk land, waarin de vrije markt zich een weg wist te banen. Tijdens de dictatuur werden er ruim 3000 tegenstanders van Pinochet opgepakt, gemarteld en om het leven gebracht.

In 1990 kwam er een einde aan het bewind van Pinochet. Tijdens de presidentsverkiezingen werd de door Pinochet naar voren geschoven kandidaat verslagen door Patricio Aylwin.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*