Generaal Ioannis Metaxas pleegt zelfmoord

Dictator Ioannis Metaxas zelfmoord

Ioannis Metaxas

– De Griekse generaal en staatsman Ioannis Metaxas pleegde op 69-jarige leeftijd zelfmoord in de stad Athene. De vaak corrupte dictator en voor het leven werd opgevolgd door Alexandros Korizis.

Ioannis Metaxas werd geboren in Ithaka op 12 april 1871. Hij ging naar Berlijn om daar aan de militaire academie te studeren en keerde begin 1900 terug naar . Hier werd hij in 1910 adjudant van de premier en van Oorlog.

Later zette Metaxas zich af tegen deze Venizelos en koos de zijde van koning Constantijn I, die Griekenland neutraal wilde houden. Metaxas was tussen de periode 1923 en 1935 enkele malen minister en had ook zijn eigen rechtse partij opgericht.

In 1936 werd hij eerste minister, maar maakte zich door zijn corruptiepraktijken niet erg geliefd. Hij reageerde hier op door het parlement naar huis te sturen en als een dictator te regeren. Hij liet zich in 1938 benoemen tot premier voor het leven en streefde nog maar een doel na; het opbouwen van het “Derde Griekse Rijk”.

Metaxas pleegde echter zelfmoord nadat in 1941 de Italiaanse invasie plaats had gevonden. Zijn vrouw bracht in 1951 een boek uit over Ioannis Metaxas.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*