Francisco Franco overleden

1975 – De Spaanse Francisco Franco overleed op 82-jarige leeftijd. Hij was sinds 1939 de van en stond bekend als “de leider”.

Franco werd op 4 december 1892 geboren in El Ferrol. In zijn twintiger jaren maakte hij carrière in het Spaanse leger, maar als generaal richtte hij een bloedbad aan in Asturie. President Manuel Azana stuurde hem in 1936 naar de Canarische Eilanden, waarna Franco de Spaanse Burgeroorlog begon. Hij werd gesteund door onder andere Mussolini en Hitler. Ook de kerk, die veel macht in Spanje had, steunde Franco.

Vanaf 1939 werd Franco de leider van Spanje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield hij Spanje zoveel mogelijk buiten de gevechten en liet hij Hitler bijvoorbeeld niet toe op te rukken naar Gibraltar.

Na de Tweede Wereldoorlog probeerde Franco zich als partner op te stellen voor de Verenigde Staten. De Europese landen eisten echter dat Spanje democratisch zou worden. In de tijd dat Francisco Franco aan de leiding was in Spanje, werd alle tegenstand hardhandig de kop ingedrukt. Toch beleefde Spanje stabiele jaren onder Franco zijn bewind.

Franco werd opgevolgd door de kleinzoon van de laatste Spaanse koning.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*