Cyprus onafhankelijk

Cyprus onafhankelijk

onafhankelijk

– Cyprus, sinds 1878 door de Engelsen bezet en sinds 1925 een Britse kolonie, werd na een toenemende onrust op het eiland onafhankelijk verklaard. Turkije en Griekenland verdeelden de macht over het eiland.

Engeland had in 1878 belang bij Cyprus vanwege de strategische positie in de Middellandse zee. De Britse macht brokkelde na de Tweede Wereldoorlog echter langzaam af. Deze macht werd nog minder toen de nationalistische III de aartsbisschop werd in 1950 en een jaar later kolonel Grivas de beweging EOKA oprichtte om meer aansluiting te krijgen bij Griekenland.

Op 1 april 1955 begon de EOKA een opstand tegen zowel de Britten als tegen Makarios. Het verbannen van Makarios van het eiland in 1956 werkte niet en in oktober 1959 werd in Zurich een verdrag ondertekend tussen Engeland, Turkije en Griekenland waarin de werd overeengekomen.

In deze overeenkomst werd wel bepaald dat enige schending van de onafhankelijkheid en de neutraliteit van Cyprus de drie betrokken landen het recht zou geven om Cyprus binnen te vallen.

Cyprus werd onafhankelijk, maar de grondwet gaf de Turks-Cypriotische minderheid toch een onevenredig grote invloed in het bestuur van het land, wat snel leidde tot verdere onrust op het eiland.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*