Cypriotische president Makarios III gevlucht na staatsgreep

Cypriotische president Makarios III gevlucht na staatsgreep

Cypriotische III gevlucht na

– Makarios III, de president-aartsbisschop van , vluchtte toen de Grieks-Cypriotische guerilla-beweging EOKA-II een staatsgreep pleegde. Hij wist ternauwernood te ontkomen.

Makarios III was sinds 16 augustus 1960 de eerste president van de onafhankelijke Republiek Cyprus. Griekenland en Turkije hadden bij de onderling afspraken gemaakt over de verdeling van de macht op het eiland.

Makarios was erg nationalistisch, terwijl zijn tegenstander Grivas aansluiting zocht bij Griekenland. Grivas werd verantwoordelijk gehouden voor diverse aanslagen op Makarios en zijn medewerkers.

Nadat Grivas was overleden vielen Soldaten van de Nationale Garde op 1974 het paleis aan om Makarios te doden. Hij wist echter te ontsnappen en naar Engeland te vluchten. Nicos Sampson nam de macht over, maar op het hele eiland ontstonden gevechten tussen de voor- en tegenstanders van Makarios.

Drie dagen na de staatsgreep keerde Makarios terug naar Cyprus om de orde te herstellen. De Turken waren echter bang dat het eiland alsnog bij Griekenland aangesloten zou worden en besloot vijf dagen na de staatsgreep Cyprus binnen te vallen. Op 23 juli 1974 werd Makarios opnieuw benoemd tot president.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*