Politiek

Cubacrisis ten einde

Cubacrisis ten einde
Cubacrisis ten einde

28 oktober 1962 – De Russische premier Chroesjtsjov gaf opdracht gegeven om de Russische schepen voor Cuba terug te trekken. Onder grote druk van de Amerikanen en op advies van Castro, die een inval in Cuba niet zag zitten, werd zodoende een derde wereldoorlog voorkomen.

Op 14 oktober 1962 ontdekte een Amerikaans verkenningsvliegtuig dat er op Cuba middellange afstandsraketten werden gestationeerd door de Russen. De derde wereldoorlog leek hiermee heel dichtbij te komen.

De diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba waren sinds april 1961 verbroken en Rusland en de Verenigde Staten voerden een koude oorlog. De Amerikanen waren bang dat de Russen hen vanaf Cuba gingen aanvallen. De raketten konden geladen worden met nucleare wapens en konden elke grote stad in de Verenigde Staten treffen.

President Kennedy ondernam snel actie en op 16 oktober ontmoette de ambassadeur van de Verenigde Staten de president van Rusland, Chroetsjtsjov. De Russische president gaf aan dat de basis en de raketten puur defensief waren opgesteld, mede omdat de Amerikanen raketten hadden geïnstalleerd in Turkije.

Kennedy wilde echter geen oorlog met de Russen en de enige mogelijkheid om dit te voorkomen was het opwerpen van een zeeblokkade voor de kust van Cuba, zodat er geen verdere raketten ingevoerd konden worden en zodat Cuba afgesloten werd van de rest van de wereld. Uiteindelijk gaf de Russische premier het sein tot terugtrekking, waarmee de Cubacrisis ten einde kwam.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button