Conferentie van San Remo

– De conferentie werd gehouden van 19 tot en met 26 april en tijdens de conferentie werd besloten hoe de Arabische gebieden in het Midden-Oosten verdeeld werden.

Engeland en Frankrijk hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog kans gezien om het Ottomaanse Rijk ten gronde te brengen en zodoende de macht te krijgen over het Midden-Oosten. Mede dankzij T.E. Lawrence lukte het de Engelsen en Fransen de Turken te verslaan en de gebieden in hun bezit te krijgen.

De Engelsen en de Fransen wisten dat het gebied in het Midden-Oosten rijk aan olie was. Daarnaast was de ligging van de landen zeer strategisch. De landen hadden al in 1916 een akkoord bereikt, maar ontkenden dit aan de buitenwereld.

Op de conferentie van San Remo werden de beide landen het volledig eens over de verdeling van de landen. Frankrijk kreeg het bestuur over Syrië en Libanon, terwijl Engeland het bestuur zou krijgen over Irak en Palestina. Er werd tevens een Volkenbond opgericht om te zorgen dat er vrede en rechtvaardigheid zou zijn in de Arabische landen. Op deze manier konden de Arabische gebieden snel zelfstandig worden, terwijl Frankrijk en Engeland nog wel van de olievoorraden van de landen kon profiteren.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*