Bouw van de Berlijnse muur

Bouw van de Berlijnse muur

Bouw van de

1961 – Op deze dag werd er begonnen met het bouwen van de Berlijnse muur, die een afscheiding moest vormen tussen West- en Oost-.

De redenen voor de bouw van de muur waren onder andere de toenemende onderdrukking in de DDR en het vluchten van Oost-Duitsers naar West-Duitsland. Tussen 1958 en 1961 speelde zich in Berlijn een crisis af door de Sovjet eis in 1958. De Russen wilden dat de Geallieerden uit Berlijn weggingen en hun rechten daar opgaven. Deze wilden dat niet.

In de nacht van 12 op 13 augustus verbraken de Oost-Duitsers de verbindingen van het oostelijk en westelijk deel van de stad. Overal werd prikkeldraad gespannen en er werd in een hoog tempo een muur gebouwd die de stad scheidde. De Russische president Chroesjtsjov wilde niet dat de DDR leeg zou lopen. Mensen die wilden vluchten werden opgepakt of zelfs doodgeschoten. Het Westen deed niets tegen de actie omdat deze niet direct tegen hen gericht was. 

Ruim 28 jaar was de Berlijnse muur het symbool van de scheiding van Oost- en West Duitsland. Op 9 november 1989 kwam de Berlijnse muur ten val.

De Berlijnse Muur – Ton Vingerhoets vertelt het hele verhaal achter de Muur.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. jeroen goossens zegt:

    over de muur over het ijzeren gordijn omdat ze soms in het oosten soms ook in het westen willen zijn, omdat er brood soms ligt

Laat wat van je horen

*