Bloody Sunday in St. Petersburg

Bloody Sunday in St. Petersburg

Bloody Sunday in St. Petersburg

1905 – Een vreedzame demonstratie die aangevoerd werd door Vader Gapon, liep uit op een drama. Bij het paleis van de Tjsaar Nicholas II werden ze opgewacht door militairen, 96 mensen werden gedood en 333 raakten gewond.

De demonstratie die georganiseerd werd door de Okhrana, de geheime dienst van de Tjsaar, was een grote vergissing. Ze probeerden met de demonstratie de Tjsaar verantwoordelijk te stellen voor de slechte toestanden in . Later bleek dat de Tjsaar niet in zijn paleis aanwezig was ten tijde van de demonstratie.

De demonstranten, arbeiders en hun gezinnen, liepen gezamelijk richting het Winter Paleis zonder dat de poitie er tussen kwam. Men dacht dat het een vreedzame dag zou blijven maar niets was minder waar. Toen ze het Paleis naderden losten militairen waarschuwingsschoten direct in het publiek en gericht op de leider, vader Gapon.

Vader Gapon bleef ongedeerd maar ruim veertig mensen om hem heen werden doodgeschoten. Onofficiele bronnen meldden echter dat er meer dan duizend demonstranten waren vermoord en of gewond geraakt. Gapon verliet Rusland direct na de demonstratie, maar werd later vermoord door zijn vriend Pinhas Rutenberg nadat hij bekend had dat hij voor de geheime dienst werkte.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*