Politiek

Benelux opgericht

Benelux opgericht
Benelux opgericht

29 oktober 1947 – België, Nederland en Luxemburg richtten samen de Benelux op. De basis van deze samenwerking werd al in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen gelegd.

Het doel van de Benelux, een afkorting van de drie deelnemende landen, was een economische eenheid te vormen en afschaffing van de onderlinge grenscontroles. Het verdrag werd per 1 januari 1948 van kracht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de regeringen van de drie landen gevlucht naar Londen, waar ze elkaar in 1943 spraken over een samenwerking. Op 21 oktober 1943 werd er al een monetaire overeenkomst getekend , die onder meer vastlegde dat er een vaste wisselkoers moest komen tussen de Frank en de Gulden.

Een jaar later, op 5 september 1944 werd er een nieuwe overeenkomst getekend tussen de drie landen, namelijk de Nederlands-Belgisch-Luxemburgse-Douaneovereenkomst. Uiteindelijk duurde het nog drie jaar alvorens men het volledig eens werd over de voorwaarden en inhoud van de samenwerking. In Brussel werd het uiteindelijke douane-akkoord getekend.

De Benelux kreeg een eigen vlag.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button