Bashir Gemayel gedood bij bomaanslag

Bashir Gemayel gedood bij bomaanslag

gedood bij bomaanslag

1982 – Negen dagen voordat de gekozen Bashir Gemayel zijn eed als zou afleggen, werd hij gedood bij een bomaanslag. De politicus werd 34 jaar oud.

Bashir Gemayel, geboren op 10 november 1947 in Beiroet, was de zoon van politicus Pierre Gemayel. In 1962 voegde Gemayel zich bij de Falangistische Kataebpartij, die in 1936 werd opgericht door zijn vader.

Bashir Gemayel kwam al snel aan het hoofd van de militie te staan en vocht tegen de PLO en de in het zuiden van . Tijdens de Libanese , die duurde van 1975 tot 1990, werd Libanon binnengevallen door Israël en al snel bleek dat Gemayel hier geen tegenstander van was. Dit werd hem niet in dank afgenomen door islamitische Libanezen.

Normaal gesproken waren de presidentsfuncties in Libanon alleen mogelijk voor een Maronitisch Christen, maar met de kleinste meerderheid ooit werd Bashir Gemayel met 57 van 92 stemmen verkozen tot president.

Negen dagen voor het afleggen van zijn eed, kwam Bashir Gemayel om het leven bij een bomaanslag op het partijhoofdkwartier. Het presidentschap werd overgenomen door zijn broer, Amin Gemayel.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*