Antarctisch Verdrag getekend

Antarctisch Verdrag getekend

Antarctisch getekend

1959 – De internationale relaties ten aanzien van Antarctica werd ondertekend door 12 landen. Officieel werd het verdrag bekrachtigd op 23 juni 1961.

Zeven verschillende landen hadden een deel van Antarctica geclaimd, maar dit werd niet Internationaal erkend. In 1957 besloten diverse landen tot een wetenschappelijk samenwerking, wat voor de een impuls vormde om een conferentie over het continent te organiseren.

In het verdrag werd onder meer besloten dat er geen militaire activiteiten op het onbewoonde continent mochten plaatsvinden. Daarnaast werd besloten dat er geen radio-actief afval opgeslagen mocht worden en er werd overeengekomen dat men het niet eens was over de verdeling van het grondgebied op Antarctica, maar men zou dit wel van elkaar respecteren.

Het was het eerste verdrag wat betrekking had op de wapencontrole gedurende de Koude Oorlog. Zowel de Verenigde Staten, als de Sovjet-Unie ondertekenden het verdrag. De andere tien landen waren Argentinië, Chili, België, Oostenrijk, Noorwegen, Engeland, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Later kwamen hier nog 15 landen, waaronder Nederland, bij.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*