Abdel Fattah Ismail om het leven gebracht

Abdel Fattah Ismail om het leven gebracht

Abdel Fattah Ismail om het leven gebracht

1986 – De Zuid-Jemenitische politicus Abdel Fattah Ismail werd om het leven gebracht bij een aanslag, georganiseerd door de Ali Nasser Muhammed. Ismail werd 47 jaar oud.

Abdel Fattah Ismail werd geboren in 1939 in Aden. Hij raakte al op jonge leeftijd betrokken bij de politiek en behoorde al snel tot het NLF, het Nationaal Bevrijdingsfront, dat sinds 1967 de enige toegestane partij van het land was.

Nadat hij in 1978 de voorzitter van de Republikeinse Raad en daarmee president van Zuid- werd, vormde hij het NLF om tot de YSP, de Jemenistische Socialistische Partij. Hij zorgde met zijn doctrinaire marxistische aanpak ervoor dat Zuid- in een isolement terechtkwam.

Nadat Ismail in 1980 met hulp van de Sovjet-Unie vervangen werd door Ali Nasser Muhammad Husani, ging Ismail in ballingschap in Moskou. Ismail werd door president Nasser in 1985 toch benoemd tot organisator van het aankomend YSP congres en hij keerde terug naar Zuid-Jemen.

Ismail en zijn aanhangers kwamen in 1986 in opstand tegen president Ali Nasser, waarop deze een spoedberaad organiseerde om een te voorkomen. Hier gaf president Nasser zijn lijfwachten opdracht om het vuur te openen. Ismail en al zijn aanhangers kwamen hierbij om het leven.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*