Aanslag op Georgi Markov wordt hem fataal

Aanslag op Georgi Markov wordt hem fataal

op Georgi Markov wordt hem fataal

1978 – De Bulgaarse dissident Georgi Markov werd, wachtend op de bus, neergestoken met een paraplu. Aanvankelijk had hij alleen pijn, maar drie dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

De Bulgaarse schrijver was in 1968 uit Bulgarije gevlucht en was inmiddels werkzaam als journalist voor de BBC World Service, Radio Free Europe en Deutsche Welle. Hij was een tegenstander van de Bulgaarse leider Todor Zjivkov.

Het was inmiddels de derde poging om de Bulgaar om het leven te brengen. Markov wachtte op Waterloo Bridge op de bus om naar zijn werk te gaan, toen hij door een man met paraplu aangestoten werd. Georgi Markov had wel pijn, maar besteedde hier verder geen aandacht aan.

Dezelfde avond kreeg hij koorts en moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis. Drie dagen na de aanslag overleed Markov in het ziekenhuis aan vergiftiging door ricine.. De aanslag ging de geschiedenis in als de paraplumoord. De aanslag werd niet opgeëist, maar werd vermoedelijk gepleegd door de Bulgaarse geheime dienst Darzhavna Sirgurnost in samenwerking met Russische geheime dienst KGB.

Georgi Markov werd 49 jaar oud.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*