Vredesakkoord in Vietnamoorlog

1973 – Amerika, Zuid-Vietnam, Noord-Vietnam en de Vietcong tekenden in Parijs een vredesakkoord dat het officiële einde van de Vietnamoorlog betekende.

In het akkoord van Parijs stond dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren moest komen en dat de Amerikaanse troepen zich zouden terugtrekken uit Vietnam. Behalve een akkoord, werd er ook een raad opgericht die een aantal zaken die met de Vietnamoorlog te maken hadden, zou onderzoeken.

De Zuid-Vietnamese president Nguyen Van Thieu wilde het akkoord niet ondertekenen. Het contract was in zijn ogen namelijk niet waterdicht. Er werd onder meer te weinig gesproken over of Amerika hulp aan Zuid-Vietnam kon blijven geven. In juli 1973 werd nog wel verboden dat er Amerikaanse activiteiten in Vietnam mochten plaatsvinden, maar er konden nog wel goederen geleverd worden. Het bleef dan ook niet lang rustig in Vietnam.

Lees Vietnam-oorlog wanneer je alles wilt weten over de Vietnamoorlog.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. Willem Kurstjens zegt:

    Hallo, Ik zie niet hoe deze foto bij dit obnderwerp past. Volgens mij dateert hij van het bezoek van Nixon aan China. Mao Ze Dong was geen partij in deze vredesbesprekingen.

Laat wat van je horen

*