Von Stauffenberg pleegt aanslag op Adolf Hitler

– Kolonel Von Stauffenberg maakte deel uit van een ondergronds verzet tegen Adolf Hitler Hitler. Bij een militaire stafbespreking plaatste de kolonel een bom, die bij ontploffing Hitler slechts licht verwondde.

Claus Philip Maria Graf Schenk von Stauffenberg ging traditiegetrouw vroeg het leger in. In 1933 stond hij in eerste instantie positief tegenover de komst van Hitler, maar kreeg al snel een afkeer tegen de nazi-politiek aangaande de Joden en voorzag nadelige gevolgen van een oorlog.

Na de Kristallnacht in 1938 koos hij in het geheim de kant van het verzet. Ondertussen bleef hij doorgroeien in het leger en maakte deel uit van de groep vertrouwelingen van Hitler. Hij werd officier van de Wehrmacht en hij kwam terecht in kringen van officieren die Adolf Hitler wilden uitschakelen.

Op 1944 was het juiste moment voor een aanslag, tijdens een militaire stafbespreking in een groot bunkercomplex in Oost-Pruisen. Von Stauffenberg wist voor zijn vertrek een koffer met een bom onder de tafel te zetten.

De bom ontplofte en doodde vier officieren, Adolf Hitler raakte lichtgewond. Nog dezelfde dag werd Von Stauffenberg overmeesterd en samen met de andere samenzweerders ter dood veroordeeld en gefusilleerd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*