Val van Saigon

– De val van Saigon betekende het feitelijke einde van de die al in 1955 was begonnen. Noord- en Zuid- werden weer herenigd.

Op 27 januari 1973 was er al een vredesakkoord bereikt, waarna de Amerikanen Vietnam verlieten en hun nederlaag in de Vietnamoorlog erkenden. Dit betekende dat het Noord-Vietnamese leger vrij baan had om verder op te rukken naar het zuiden.

De slag om Saigon duurde minder dan twee dagen. Vanaf 29 april werd Saigon beschoten met raketten en werd de luchthaven verwoest. De Noord-Vietnamese troepen konden, mede ondersteund door Russische wapens, snel oprukken naar Saigon.

De overgebleven Amerikanen probeerden te vluchten en gezamenlijk met duizenden Zuid-Vietnamesen konden ze met helikopters op Amerikaanse schepen in de Chinese zee in veiligheid gebracht worden.

De Noord-Vietnamesen bestormden Saigon en zodra het paleis ingenomen was, werd Zuid-Vietnam opgeheven. Na de val van Saigon werd de stad omgedoopt tot City, naar de overleden leider van de Noord-Vietnamesen Ho Chi Min.

Lees Vietnam-oorlog wanneer je alles wilt weten over de Vietnamoorlog.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. *annoniem* zegt:

    echt interesant!!!!

Laat wat van je horen

*