Tonkin incident

1964 – De Amerikaanse mijnenveger USS Maddox werd, gelegen in de Golf van Tonkin, voor de kust van Noord-, door drie Noord-Vietnamese torpedoboten aangevallen. Het zorgde voor veel opschudding bij de Amerikanen.

De Amerikanen wilden een beperkte oorlog met de Vietnamezen, waarbij de Amerikanen zelf niets terug wilden doen. Volgens de Vietnamezen werden hun boten aangevallen en probeerden ze zichzelf te verdedigen.

De USS Maddox raakte niet beschadigd door de aanval. Het verdedigde zich en werd ondersteund door Amerikaanse luchttroepen. Deze luchttroepen zorgden voor beschadigingen aan twee Noord-Vietnamese schepen, terwijl de derde door de USS Maddox door zinken werd gebracht.

Naar aanleiding van een mogelijke tweede aanval van de Vietnamezen, twee dagen later, gaf president Johnson de volmacht om te beginnen met directe aanvallen op de Noord-Vietnamezen. Hiermee mengde de Verenigde Staten zich in de gewapende strijd in de Vietnamoorlog.

In 2005 ontdekte men dat de tweede aanval heeft in de werkelijkheid nooit plaatsgevonden. Lees Vietnam-oorlog wanneer je alles wilt weten over de .

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*