Slag bij de Doggersbank

Slag bij de Doggersbank

Slag bij de Doggersbank

– De zeeslag tussen de Britse en Duitse marine vond plaats in de Noorzee tussen Denemarken en . Bij de slag kwamen meer dan 1000 soldaten om het leven.

Het was de eerste echte confrontatie tussen de vloten van de Engelsen en Duitsers. De Duitsers waren op weg naar de Engelse kust met drie slagkruisers, een panterkruiser, vier kleine kruisers en achttien torpedoboten. Bij de Doggersbank werden ze echter opgewacht door een tweemaal zo grote Engelse vloot. De Engelsen hadden boodschappen onderschept en gedecodeerd en waren zodoende op de hoogte van de acties van de Duitsers.

In het donker werden de Duitsers beschoten, die direct omkeerden. De Engelsen voeren er achteraan en er leek geen ontkomen aan voor de Duitsers. De Duitse vloot wist echter toch, zwaar beschadigd te ontkomen aan de Engelsen. De Engelsen waren dan ook niet tevreden met het tot zinken brengen van slechts één Duitse kruiser. De mislukte poging om de vloot geheel tot zinken te brengen was mede te danken aan de slechte communicatie tussen de Engelse schepen.

Aan Duitse kant kwamen er 951 soldaten om het leven bij de slag, terwijl de Engelsen 50 manschappen verloren had.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*