Scheikundige Ernst Julius Cohen omgebracht in Bergen-Belsen

1945 – De Nederlandse scheikundige Ernst Julius Cohen was net een paar jaar met emiraat, waarna hij werd opgepakt en afgevoerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Hier werd hij om het leven gebracht.

Ernst Julius Cohen werd geboren in Amsterdam op 7 maart 1869 in een gezin. In 1883 haalde Cohen zijn doctoraat aan de Universiteit van Amsterdam bij de Nobelprijswinnaar J.H. van ’t Hoff.

In 1902 werd hij benoemd tot hoogleraar in Utrecht en hij specialiseerde zich in de allotropie van metalen. Niet alleen gaf Cohen les, ook schreef hij een aantal boeken en meer dan 400 artikelen.

In 1903 werd hij de eerste voorzitter van de Nederlandse Chemische Vereniging en in 1919 werd hij voorzitter van de Union Internationale de la Chimie pure et appliquée. Van een aantal universiteiten, onder andere Cambridge, Karlsruhe en Philadelphia ontving Cohen eredoctoraten.

In 1939 ging Cohen op 70-jarige leeftijd met emiraat. Niet lang daarna werd hij slachtoffer van het Nazi-regime en werd hij in het Duitse Bergen-Belsen om het leven gebracht.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*