Scharnhorst gezonken na slag met Engelse marine

Scharnhorst gezonken na slag met Engelse marine

Scharnhorst gezonken na slag met Engelse marine

– Het Duitse slagschip de Scharnhorst werd in de val gelokt toen het probeerde een Amerikaans konvooi te onderscheppen. De Scharnhorst was één van de grootste oorlogsschepen van de Duitse marine.

Het 230 meter lange slagschip stuitte in een hevige sneeuwstorm echter op een drietal Engelse kruisers, die het konvooi begeleidden. Er volgde een schotenwisseling tussen de drie kruisers en de Scharnhorst. De schepen lagen zeker 10 kilometer uit elkaar, maar toch wist men de Duitse radar uit te schakelen.

De Scharnhorst wist echter, mede bijgestaan door een aantal torpedojagers, te ontkomen, maar voer vervolgens recht op twee andere Engelse oorlogsschepen af. Wederom volgde een hevig vuurgevecht, waarbij het Duitse schip flinke schade opliep. Toch wist het schip, door zijn hoge snelheid, te ontkomen.

De Engelsen bleven echter de Scharnhorst volgen en een gelukstreffer, op een afstand van 28 kilometer, bleek het Duitse schip fataal. Het schip verloor alle snelheid, waarna het voor de Engelsen een koud kunstje werd om het schip tot zinken te brengen.

Het verlies van de Scharnhorst was een grote klap voor de Duitse vloot. Eerder waren de Duitsers onder meer al de Bismarck verloren. Ze besloten hun schepen uit de Barentszee terug te trekken waarna de route tussen Engeland en Rusland weer veilig werd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*