Nederlands schilder Samuel de Mesquita omgebracht in Auschwitz

Nederlands schilder Samuel de Mesquita omgebracht in Auschwitz

Nederlands Samuel de Mesquita omgebracht in

1944 – De Nederlandse graficus en schilder die vooral bekend was door zijn sensitivistische tekeningen werd op 1 februari 1944 afgevoerd naar Auschwitz waar hij waarschijnlijk direct werd omgebracht.

Samuel Jessurun de Mesquita werd geboren in Amsterdam op 6 juni 1868. Al op de lagere school bleek Samuel over een uitgesproken tekentalent te beschikken en hij deed toelatingsexamen voor de Rijksacademie op zijn 14e.

Hij begon als leerling bij een architectenbureau. Met het uitwerken van tekeningen van ornamenten legde hij de basis voor zijn latere ontwikkeling. In 1889 haalde hij een diploma voor tekenen, waarna hij zich bezig ging houden met schilderen, houtsnedes en tekenen.

Hij werd in 1902 benoemd als docent aan de Kunstnijverheidsschool in Haarlem en later als lector aan de Academie voor Beeldende Kunsten, waar hij onder meer M.C. Escher als leerling had.

In de nacht van 31 januari werd Samuel met zijn vrouw en zoon weggevoerd en gedeporteerd. Waarschijnlijk werd hij direct na aankomst in Auschwitz omgebracht.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*